V posledných rokoch sa vzhľad a zameranie reštaurácií výrazne zmenili. Prevádzky musia vyhovieť novým normám, šetrnejším k životnému prostrediu, pretože stále viac zákazníkov si vyberá podniky, ktoré ponúkajú zdravé jedlo a udržateľné obalové materiály. Keď hostia navštívia vašu reštauráciu, nehľadajú len jedlo, ale aj kulinársky zážitok, ktorý poteší všetkých päť zmyslov. Myslite na to pri zariaďovaní interiéru a vyberte ten správny nábytok, prestieranie na stôl, farby aj osvetlenie.
- Vyberte si tému
Predtým, než začnete zariaďovať, budete sa musieť rozhodnúť pre tému svojej prevádzky a prispôsobiť jej dizajn. Tento výber je pre váš interiér kľúčový a úzko súvisí s vaším cieľovým zákazníkom. Chcete zaujať celé rodiny, páry alebo špecifické skupiny spotrebiteľov? Plánujete vytvoriť luxusnú špičkovú reštauráciu alebo radšej neformálnejší, uvoľnený priestor? Nápad na dizajn interiéru by mal byť zapamätateľný, ucelený a jednotný. Nechcete predsa hostí zmiasť príliš veľkým množstvom rôznych štýlov. Vybrať si môžete napríkladvintage vzhľad, industriálny štýl alebo svojráznu atmosféru vidieka. Je to len na vašej fantázii.
- Stavte na eko trend
Zvážte ekológiu vo všetkých jej aspektoch. Nedovoľte, aby vaše podnikanie prispievalo k už existujúcemu obrovskému množstvu odpadu. Keďže plastové a polystyrénové materiály nie sú dobré pre naše životné prostredie, reštaurácie by mali dbať na používanie obalov šetrných k životnému prostrediu. Pre svoju prevádzku zabezpečte opätovne použiteľné, recyklovateľné a biologicky rozložiteľné obalové materiály, misky na polievku a ekologické menu boxy. Uprednostňovanie takýchto obalov je nielen lepšie pre životné prostredie, ale zanecháva aj dobrý dojem vo vašich zákazníkoch.
- Farby vám pomôžu
Ak navrhujete novú reštauráciu alebo chcete dať svojmu miestu nový vzhľad, nechajte farby, nech hovoria za vás. Farba, ktorú použijete, musí byť v súlade s témou reštaurácie a klientelou, na ktorú sa plánujete zamerať. Ak sú vaši cieľoví zákazníci mladí ľudia, môžete použiť výrazné a jasné farby, pútavé nástenné umenie, vylepiť zaujímavé plagáty. Naopak, ak sa zameriavate na staršie ročníky, mali by ste udržať svoj interiér jednoduchý a elegantný. Použite základnú bielu farbu. Šikovní dizajnéri dokážu využiť farby aj na stimulovanie zmyslov. Teplé farby pozývajú, aby sa hostia zdržali čo najdlhšie, zatiaľ čo tie studené môžu spôsobiť, že ľudia zjedia menej a rýchlo odídu. Vo všeobecnosti sa gastro prevádzkam odporúča používať farby ako je červená, žltá, zelená a biela, o ktorých štúdie zistili, že stimulujú chuť do jedla, zatiaľ čo o fialovej a modrej sa hovorí, že ju potláčajú. Použitie správnej farby môže tiež pomôcť vašej reštaurácii, aby vyzerala opticky priestrannejšia.
3. Osvetlite to
Pokiaľ ide o osvetlenie, väčšina reštaurácií sa skôr zameriava na dizajn svietidiel ako na samotné osvetlenie. Nezabudnite však, že vhodné osvetlenie udáva tón celému priestoru a pomáha vytvoriť príjemnú atmosféru pre vašich hostí. Svetlá sú dôležitejšie, ako by ste si mohli myslieť. Dokážu skryť nedostatky, zvýšiť príťažlivosť prostredia, môžu zmeniť celý dizajn reštaurácie a vnímanie jej priestoru. Tlmené svetlá pomôžu vytvoriť intímnu atmosféru nevyhnutnú pre luxusné podniky a ak chcete byť funky, použite neónové svetlá, jasné svetlo zasa stimuluje hlad. Využite aj bodové osvetlenie zaujímavých objektov, ako sú napríklad nástenné maľby.
- Nábytok
Vaši zákazníci očakávajú, že všetko, od jedla až po zariadenie, bude vysokej kvality. Tvar vášho nábytku je tiež veľmi dôležitý. Obdĺžnikové alebo štvorcové stoly sú priestorovo efektívnejšie, ale okrúhle stoly podporujú konverzáciu. Nech už sa rozhodnete pre akýkoľvek dizajn, myslite na svojich hostí. Ak chcete, aby sa u vás zdržali čo najdlhšie, objednali si niekoľko chodov a dokonca aj dezert, je dôležité, aby mali pohodlné sedenie a dostatok osobného priestoru. Rovnako ako je dôležité kvalitné a funkčné zariadenie, je nevyhnutné aj vhodné dispozičné riešenie. Ubezpečte sa, že stoly nie sú stiesnené, aby si hostia zachovali súkromie a vaši zamestnanci nemali problém pri roznášaní jedla. Pred finálnym nákupom sa uistite, že ste vykonali potrebné merania a dobre poznáte priestor, ktorý zariaďujete.